Avoin kirje ulkoministeri Elina Valtoselle koskien ulkoministeriön virkamiesten toimintaa

12.1.2024

Arvoisa ulkoministeri Elina Valtonen!

Uutisiin on noussut eräiden ulkoministeriön nuorempien virkamiesten Teille osoittama Suomen Lähi-idän politiikkaa arvosteleva kirje.

Haluamme ilmaista tukemme Suomen pidättäytymiselle tulitaukovaatimuksista tilanteessa, jossa pysyvä tulitauko ainoastaan takaa terroristijärjestö Hamasin vallassa pysymisen, sen uudelleenvarustautumisen ja israelilaisten panttivankien piinan pitkittymisen. Tulitauko on mahdollista välittömästi, jos Hamas laskee aseensa, luopuu vallasta ja vapauttaa kaikki kidnappaamansa ihmiset.

Paheksumme ulkoministeriön nuoremman henkilökunnan epäammattimaista toimintaa. Suomen kansalaisten valitseman poliittisen johdon tulee johtaa Suomen ulkopoliittista linjaa, ei palkatun virkamieskunnan. He eivät ole vaalein valittuja poliittisia johtajia, ja tällainen toiminta rapauttaa kansalaisten luottamusta demokratian periaatteiden kunnioitukseen ulkoministeriön henkilökunnan keskuudessa.

Virkamiesten kirjeessä väitetään Israelin rikkovan humanitaarista suhteellisuusperiaatetta. Vastustamme tällaista humanitaarisen säännöstön termien hämärtämistä ja väärinkäyttöä. Sotilaallisen välttämättömyyden ja sivullisille aiheutetun vahingon oikeasuhtaisuutta ei voi arvioida ilman yksittäisten iskujen huolellista tutkintaa.

Israel on todistettavasti yrittänyt monin tavoin ehkäistä siviiliuhreja. Siviileille aiheutunut vahinko on Hamasin toiminnan seurausta: se aloitti sodan rikkomalla tulitauon 7. lokakuuta brutaalilla massamurhalla; se käyttää tarkoituksellisesti siviilejä ja suojeltavia kohteita oman terrori-infrastruktuurinsa ja taistelijoidensa suojana; se ei tähän mennessä ole laskenut aseitaan, vaan jatkaa sotimista. Tuhansia sen laukaisemia raketteja on pudonnut Gazaan aiheuttaen hallitsematonta tuhoa. Kuten myös ulkoministeriössä toimivien tulisi tietää, suojeltavat kohteet muuttuvat taistelualueeksi, kun vihollinen käyttää niitä omiin sotatoimiinsa. Humanitaarisia sääntöjä tulee noudattaa myös silloin, kun niitä sovelletaan Israelin toimintaan.

Israelin taistelu Hamasia vastaan vertautuu vastaaviin taisteluihin terrorijärjestö Isisiä vastaan Syyriassa ja Irakissa. Mosulin vapauttaminen Isisin vallasta kesti 9 kuukautta. Taisteluiden lopussa yli 90% Mosulin infrastruktuurista oli tuhoutunut, pitkälti toista miljoonaa ihmistä oli pakolaisina ja siviilien uhriluvun arvio heitteli 11 000 – 40 000 hengen välillä. Gazan siviileille tulisi antaa samanlainen mahdollisuus poistua sotatoimialueelta kuin siviileille muissakin viimeaikaisissa konflikteissa, kun miljoonia ukrainalaisia, syyrialaisia, irakilaisia ja afgaaneja on siirtynyt turvaan muihin maihin.

Arvostamme sitä, että korostatte vastauksessanne luotettavan tiedon ja huolellisen tutkimisen välttämättömyyttä. Pyydämme, että pidätte tästä linjasta kiinni. Luotettavaa tietoa ei tällä hetkellä ole saatavilla Gazasta. Suomen ei pidä mennä mukaan kansainvälisillä foorumeilla tavaksi tulleeseen Israelin jatkuvaan suhteettomaan ja epäoikeudenmukaiseen tuomitsemiseen ja sen kansalaisiin kohdistuvien turvallisuusuhkien vähättelyyn.

Kunnioittavin terveisin,

Varpu Haavisto
puheenjohtaja
YAPS – Young Adults for Peace, Justice and Solidarity in the Middle East ry